Odpadki

Obveščamo vas, da boste lahko na terenski akciji oddali odpadno električno in elektronsko opremo.

Na kamion za odpadno električno in elektronsko opremo boste lahko oddali odpadne : hladilnike, zamrzovalne skrinje, vitrine, klimatske naprave, druge naprave za hlajenje, pralne stroje, sušilne stroje, štedilnike, mikrovalovne pečice, električne radiatorje, sesalnike, opekače, sušilnike za lase, avtomate za kavo, likalnike, električne nože, računalnike, prenosnike, tipkovnice, stroje za kopiranje, telefone, mobitele, zaslone osebnih in prenosnih računalnikov, vse vrste sijalk in baterij ipd.

Prinesete lahko tudi še delujoče stare aparate, ki jih bomo predali v ponovno uporabo lokalnim organizacijam.

Pobiranje se bo vršilo na naslednjih lokacijah:

Občina Loški Potok – SOBOTA – 29.6.2019

TRAVA                                      8 00 do 8 20  - 20 MIN – GASILSKI DOM

Zbiranje še za kraje:

ČRNI POTOK PRI TRAVI, PUNGERT, PODPLANINA

SREDNJA VAS PRI DRAGI       8 25 do 8 45 -  20 MIN – PRI HIŠNI ŠT. 8 (Troha)

DRAGA                                     8 50 do 9 10  - 20 MIN – POŠTA

PODPRESKA                             9 15 do 9 35 - 20 MIN – TRGOVINA (POŠTA)

LAZEC                                       9 40 do 10 00 - 20 MIN – LAZEC hišna št. 10 (OSVALD)

NOVI KOT                                10 20 do 10 40 -  20 MIN – GASILSKI DOM

Zbiranje še za kraj:

STARI KOT

TRAVNIK                                  11 00 do 11 20 - 20 MIN – PRI GOSTIŠČU KAPEC

Zbiranje še za kraj:

BELA VODA

 

ŠEGOVA VAS                           11 30  do 11 45 - 20 MIN – INLES

Zbiranje še za kraje:

SREDNJA VAS – LOŠKI POTOK, DEDNIK

 

Občina Sodražica – SOBOTA – 29.6.2019

                              

PETRINCI                          12 00 do 12 20 - 20 MIN – TRGOVINA

Zbiranje še za kraje:

KRAČALI, JANEŽI, KRŽETI, BETONOVO

SODRAŽICA                      12 30 do 12 50  -  20 MIN – PARK – NASPROTI ZDRAV. DOMA

Zbiranje še za kraj:

                                          JELOVEC

ŽIMARICE                         12 55 do 13 15 - 20 MIN – GASILSKI DOM

Zbiranje še za kraje:

MLAKE, PUGLED PRI KARLOVICI, VINTARJI, PUHOVO, ŽGAJNARJI, PEROVO

PODKLANEC                    13 20 do 13 40  - 20 MIN – KAPELCA

Zbiranje še za kraje:

NOVI POT, KOTEL

GLOBEL                            13 45 do 14 05 - 20 MIN – V VASI – PRI KOZOLČKU

ZAMOSTEC                      14 15 do 14 35 -  20 MIN – PRI OKREPČEVALNICI URŠKA

Zbiranje še za kraje:

RAVNI DOL, NOVA ŠTIFTA, LIPOVŠICA, MALE VINICE

ZAPOTOK                         14 40 do 15 00 - 20 MIN – GASILSKI DOM

Zbiranje še za kraje:

VINICE, SV. MARKO, PRESKA, SINOVICA

 

Komunala Ribnica d.o.o. in ZEOS d.o.o. (Life Gospodarjenje z e- odpadki)

Obveščamo vas, da je zbirni center Goriča vas od 1.4.2019 začel obratovati po letnem delovnem času, in sicer:

  • pon., sred., čet., pet.  od 7. do 15. ure
  • torek  od 11. do 19. ure
  • sobota od 8. do 13. ure

Prosimo vas, da se navedenega urnika držite in ne dovažate predhodno odpadkov in jih puščate pred vrati ali na dvorišču.

Hvala za razumevanje.

Obveščamo vas, da bo zbirni center Mali Log  od 1.4.2019 začel obratovati po zimskem delovnem času, in sicer:

  • ob sredah  od 15. do 18. ure
  • ob sobotah od 8. do 12. ure

Prosimo vas, da se navedenega urnika držite in ne dovažate predhodno odpadkov in jih puščate pred vrati ali na dvorišču.

Hvala za razumevanje.

Odvoz kosovnega odpada bomo izvajali po sistemu »na poziv« oziroma enako, kot smo ga v letu 2018. To pomeni, da lahko enkrat na leto naročite brezplačni odvoz  kosovnega odpada v skupni količini 3m3. Naročila sprejemamo na telefonskih številkah 01/835 90 80 in 01/836 11 38 oziroma na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Brezplačni odvoz kosovnega odpada velja izključno za gospodinjstva, ki redno plačujejo smetarino.

Naprošamo vas, da pri oddaji naročila odvoza kosovnega odpada podate podatke o naročniku in navedete dejansko količino in vrsto odpadkov. Najkasneje v roku štirinajst dni od prejetega naročila vas bomo poklicali in vam sporočili točen datum in približno uro odvoza vaših odpadkov. Na dogovorjeni dan boste pripravili odpadke za odvoz.

V primeru, da boste imeli odpadkov več kot 3m3, se bo razlika zaračunala po veljavnem ceniku.

 

Vse občane, ki vozite odpadke v naš Zbirni center naprošamo, da se držite uradnih ur Zbirnega centra in da ne puščate odpadkov na dvorišču. Opozarjamo vas tudi, da mora biti odpadek, ki ga pripeljete v Zbirni center pravilno pripravljen za oddajo (embalaža od bal za seno – čista, salonitne plošče – zložene na paleti in ovite s folijo, avtomobilske pnevmatike ločene od platišč, električna in elektronska oprema nepoškodovana (škodljivi izpusti v okolje)…)

 

 

 

 

 

 

 

Božič in novo leto so prazniki, ki so posvečeni družini, prijateljem, bližnjim pa tudi praznovanju in obdarovanju. Zaradi trendov množične potrošnje smo vse prevečkrat obremenjeni predvsem z zadnjima dvema, zaradi česar kupujemo vedno nove stvari, ki jih velikokrat nihče ne potrebuje, te pa na koncu pristanejo v smeteh, čeprav so še vedno popolnoma uporabne. Tako zapravljamo več kot imamo in na ta način porabimo tretjino naravnih virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. Brezglava potrošnja doseže svoj vrhunec ravno v prednovoletnem času. Namesto, da bi svojim bližnjim podarili tisto najbolj dragoceno, kar imamo, svoj čas in ljubezen, hitimo po trgovinah in nakupovalnih centrih.

 

Čas je, da svoje navade spremenimo v bolj odgovorne in trajnostne odločitve. Da pričnemo nakupovati bolj premišljeno in odgovorno, z mislijo na okolje in naše bližnje. Za vas smo zato pripravili nekaj kratkih napotkov, ki vam bodo pri tem pomagali.

 NAMESTO MATERIALNIH DOBRIN PODARITE BLIŽNJIM SVOJ ČAS. Kot novoletno darilo lahko organizirate izlet za vso družino, si vzamete prost dan in sorodniku pomagate pri popravilu pohištva, s katerim že dlje časa odlaša, skuhate večerjo za prijatelje ali organizirate filmski večer.

PODARITE. Tisto, česar ne potrebujete in je še uporabno ali celo novo, podarite bližnjim ali prijateljem. Tako boste stvarem podaljšali življenjsko dobo, obenem pa nekoga razveselili.

KUPUJTE RABLJENO ALI IZ DRUGE ROKE. Izbirajte stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot po obliki. Rabljene stvari lahko najdete doma, v antikvariantih, bližnjih centrih ponovne uporabe ali na spletnih straneh z malimi oglasi.

IZMENJAJTE. Z družino in prijatelji se dogovorite, da se letos obdarite tako, da si izmenjate stvari, ki jih doma že imate, pa jih sami ne uporabljajte. Na ta način ne boste kupovali novih stvari, v zameno za stvari, ki jih ne potrebujete, pa boste prejeli nekaj uporabnega.

IZBERITE PRAVIČNOTRGOVINSKE IZDELKE ALI IZDELKE Z DOBRODELNIM NAMENOM. Pri nakupovanju novih stvari izberite živila in izdelke, ki so narejeni po načelih pravične trgovine. To pomeni, da vsi proizvajalci v verigi za svoje delo dobijo pravično plačilo, da izdelek ni rezultat prisilnega in otroškega dela ter da so ženske za svoje delo plačane enako kot moški. V prednovoletnem času je na voljo tudi veliko izdelkov, od katerih je del podarjen v dobrodelne namene.

V sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva si priznavamo spodbujati odgovorno potrošnjo, ki jo zaznamujejo zmernost, premišljenost in trajnostno naravnane odločitve.

Upamo, da se pobudi pridružite tudi vi!

Želimo vam prijetne božično-novoletne praznike!  

Obveščamo vas, da sta Občinska sveta Občine Sodražica in Občine Loški Potok na podlagi Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Ur. l. RS, št. 87/12) – v nadaljevanju uredba – dne 29. 3. 2018 (Občina Loški Potok) in dne 18. 4. 2018 (Občina Sodražica) potrdila nove cene storitev gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov.

Nove cene komunalnih storitev se uporabljajo od 1. 4. 2018. Pokrivajo upravičene stroške, ki so potrebni, da so storitve opravljene skladno z zakonodajo, ki ureja določeno področje.

Nove cene storitev gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov ter cene storitev čiščenja in odvajanja komunalne odpadne vode.

Zaradi malomarnosti in nevestnosti nekaterih občanov pri ločevanju oziroma nepravilnem odlaganju odpadkov vas obveščamo, da umikamo zabojnike  pred vhodom komunalnega podjetja.

Vsakega kršitelja, ki bo dostavil odpadke pred vhod komunalnega podjetja izven delovnega časa, bomo prijavili pristojni inšpekciji, ki bo sprožila postopek in kršitelja kaznovala.

Z nepravilnim odlaganjem odpadkov nastane črno odlagališče, ki je zelo moteče za okolico, predvsem pa za občane, ki živijo v bližini. Ne nazadnje pa občani tako kažejo svojo kulturo obiskovalcem naših občin.

 

Ker želimo vse občanke in občane obvestiti o novi infrastrukturi zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij ter predati informacijo, katere odpadke lahko odvržete v ulične zbiralnike, je za vas ZEOS d.o.o pripravili informativno zloženko »ULIČNI ZBIRALNIK«.  Zloženke boste prejeli 9.6.2017 kot nenaslovljeno pošto.

 Lokacije in več o uličnih zbiralnikih najdete tudi na njihovi povezavi:

 a href="http://e-odpadki.zeos.si/aktivnosti/ulični-zbiralniki.html""http://e-odpadki.zeos.si/aktivnosti/ulični-zbiralniki.html

Da bi tudi vi prispevali svoj delček k ohranitvi okolja, vas pozivamo, da se vključite v ločeno zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij ter nam pomagate ustvarjati zdravo okolje.

E-ciklirajmo skupaj!

 

Pod okriljem organizatorjev projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in družbe ZEOS, d.o.o.  smo 17. marca na posebnem dogodku pod sloganom E-cikliraj prevzeli 10 uličnih zbiralnikov za oddajo malih starih aparatov in odpadnih baterij.

Zabojnike boste našli na naslednjih lokacijah ekoloških otokov:

 

OBČINA

LOKACIJA EKOLOŠKEGA OTOKA

RIBNICA

Lovski dom

Grič - igrišče

Sajevec

Ortnek – avtobusna postaja

Dolenja vas - center

SODRAŽICA

Sodražica – parkirišče nasproti ZD

Žimarice – avtobusna postaja

Gora - Petrinci pri gasilnem domu

LOŠKI POTOK

Travnik

Draga

V ulični zbiralnik lahko oddate e-odpadke v velikosti do 40x25x25 cm, to so:

·        Mali gospodinjski aparati (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha, salamoreznice, …)

·        Računalniška oprema in zabavna elektronika (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijske sprejemnike, kasetofone, gramofone, računalniške miške, kalkulatorje, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalnike, kamere,…)

·        Ostala mala oprema in orodja (sušilnike in kodralnike las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivnike, svetilke,…)

·        Igrače (Vse igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje.)

·        Prenosne baterije in akumulatorji (baterije AA, AAA, AAAA, DC, 9V,…)

Postavitev novih uličnih zbiralnikov je pomemben korak v smeri odgovornega ravnanja z okoljem in manjšega obremenjevanja narave.

 

 

Nakup in uporaba naprav ter opreme, delujoče na električno energijo ali baterije, predstavlja eno izmed najhitreje rastočih vej potrošnje. Posledica je povečevanje količine odpadkov, ki nastanejo po izteku življenjske dobe naprav. 

 

Preberi več

 
 
 
 
 

©2012 Komunala Ribnica | izdelava MaNiS